לרוע המזל, המצב בישראל בתחום מבנים מסוכנים וקריסות הוא בכי רע, וקיימים מבנים מסוכנים רבים בארצנו שעלולים לקרוס – וכתוצאה מכך מהווים סכנה גדולה עבור כל הסובבים את אותם בניינים.
לכן, הנה חמישה דברים שחשוב שתדעו בנושא שיקום מבנים מסוכנים.
מהו מבנה מסוכן?
מבנה מסוכן הינו מבנה אשר מהווה סכנה ממשית עבור הדיירים בו או עבור הסובבים אותו. הסיבות להגדרת מבנה כמסוכן יכולות להיות, בין השאר, סדקים ביסודות הבניין או בשלד החיצוני שלו; מוטות ברזל חשופים שיוצאים מיסודות או עמודי הבניין; וחלקים חיצוניים של הבניין שעלולים להתנתק וליפול וכך לסכן עוברי אורח (כמו למשל אריחים, תריסים, מזגנים וכדומה). כלומר, אלו לרוב לא ליקויים בדירות ספציפיות שיהוו את הבעיה, אלא ליקויים בבניין כולו שיהפכו אותו למבנה מסוכן.
מי רשאי להגדיר מבנה מסוכן
למרות גורמי סיכון אלו, לא כל פגם או סדק בבניין הוא סיבה לדאגה, ולמעשה חלק גדול מהפגמים בבניינים לא הופכים אותם למסכנים חיי אדם. אם כך, איך אפשר לדעת מה ההבדל בין ליקוי מסוכן לליקוי לא מסוכן? התשובה לכך היא שלדיירים עצמם אין דרך לברר זאת – היחיד אשר מוסמך להגדיר מבנה כמסוכן הוא מהנדס בניין מוסמך, שיוכל לבצע את הבדיקות הנדרשות ולהחליט האם המבנה מהווה או לא מהווה סכנה.
מהם הגורמים להגדרת מבנה מסוכן
ציינו מעלה מספר ליקויים אשר יכולים לתרום להגדרת המבנה כמבנה מסוכן, אך הגורמים שעומדים מאחורי הליקויים האלו הם גם דבר שחשוב להיות מודעים אליו. כאשר מדובר בפגיעה ביסודות, הגורם שבדרך כלל אחראי לכך הוא רטיבות, אשר יכולה להגיע ממספר מקורות: איטום ישן ובלוי, בנייה שאינה מקצועית, או מבנה שחוק וישן. כל אלו מאפשרים חדירת מי גשמים שגורמת לסממני הרטיבות המוכרים – חלודה, התנפחות של עץ ושל קירות, כתמי רטיבות ועובש.
מעבר לרטיבות, גם בנייה לא מקצועית ולא חוקית יכולה, בטווח הקצר והארוך, להוות בעיה רצינית שמתפתחת לכדי סכנה של ממש. חשוב לציין בנוסף, שגם המבנים המקצועיים ביותר שעשויים מהחומרים העמידים והחדישים ביותר, לא יכולים להחזיק לנצח, שכן תמיד יהיה בלאי מסוים שיגרום בסופו של דבר לסכנה ויצריך שיקום או שיפוץ של המבנה.
שיפוץ ושיקום מבנה מסוכן ע"י קבלן שיקום מבנים מוסמך
אם קיבלתם צו מבנה מסוכן, בין אם אתם דיירים בבניין או שמדובר בבית פרטי (או אפילו בית עסק), יש לפעול במהירות האפשרית כדי לשקם את המבנה. הדיירים או בעלי הנכסים מוכרחים לקדם את הטיפול בנכס באופן מידי, ולשאת בעלויות השיפוץ. אין לתת לדייר או לבעל דירה סרבן לעכב את התהליך, ואם נתקלתם בכזה, העדיפות היא לטפל קודם במבנה. דעו שהחוק עומד לצידכם, ושלאחר הטיפול תוכלו לפעול דרך העירייה או דרך בית המשפט כדי לדרוש מכל דייר שכזה את חלקו הנדרש בשיפוץ. בנוסף, דעו שהעירייה תציב לכם תאריך גמר ביצוע עבור קיום השיפוץ, ולכן לא תוכלו לבצע אותו מתי שיתחשק לכם.
שיקום מבנים מסוכנים יתבצע רק על ידי קבלן שיפוץ בניינים מוסמך, ובעזרת הליווי והתכנון של מהנדס הבניין.
הסרת צו מבנה מסוכן
כמו עבור קבלת צו מבנה מסוכן, כך גם בעבור הסרת הצו נדרשת ביקורת של מהנדס בניין. בעל מקצוע זה הוא שיבחן את השיפוץ והטיפול שעבר הבניין על ידי קבלן שיפוץ בניינים, ויקבע האם הם מנעו וטיפלו בסכנה שנשקפה ממצבו של המבנה. לאחר קבלת האישור מהמהנדס, גם מהנדס מטעם העירייה או הרשות המקומית צריך לערוך בדיקה ולתת את אישורו הסופי, ולאחר מכן המבנה כבר לא יחשב כמבנה מסוכן ויוסר הצו.
לסיכום, מבנה מסוכן הוא סכנת נפשות שאין להקל בה ראש. קיימת סכנה ממשית לדיירי הבניין המוגדר כך על ידי מהנדס בניין בהכשרתו, אשר ביצע בדיקה יסודית והגיע למסקנה כי אותו מבנה ספציפי מהווה סכנה עבור דייריו או עוברי אורח. על מנת להסיר את צו 'מבנה מסוכן', יש למנות קבלן שיפוץ בניינים המתמחה בשיקום מבנים מסוכנים ועמידה בתקני הבטיחות והסקת גורמי הסיכון. לאחר סיום שיפוץ הבניין עובר הטיפול בנושא לבדיקה נוספת של מהנדס בניין או קונסטרוקציה מטעם הרשות המקומית, ורק לאחר אישורם ניתן להסיר את צו 'מבנה מסוכן' מהבניין.
כותב המאמר הוא עמית עוז, קבלן מורשה המתמחה בשיפוץ בניינים ושיקום מבנים מסוכנים. לפרטים נוספים על עמית עוז ניתן לבקר באתר הקבלן בלינק: www.artwj.com